Moj profil Nastavitve Odzivi Pogovori Najljubše Odjavi se

Forumi /

Lepota, stil, zdravje /

Prehrana, recepti, ekologija /

Recepti :)

Da malo popestrimo zadevo, si oddahnemo od menjavic in drugih "posiljenih" oglasov, bom v tej temi z vami delila recepte. Recepti so vegetarijanski, veganski in tudi presni. Večino sem pobrala seveda iz interneta, a sem jih na koncu priredila po svoje :) "Po tajsko" (jaz običajno pripravljam za dva, tako da upoštevajte, količine so za dve osebi, max.tri) 1 čebula 2 stroka česna polovica zelene paprike polovica rumene paprike 1 rdeča paprika 1 korenje sojina omaka ostrigina omaka čili v prahu (če dobite svežega še boljše!) riž basmati (jaz uporabljam basmati riž spar premium-res je odličen!) kokosovo mleko Torej, v manjšo ponev dodaš skodelico in pol riža, ki ga zaliješ z tremi skodelicami vode. Soliš in postaviš na ogenj (kuhanje je odvisno od riža,katerega uporabljate) Pristaviš ponev, jo dobro segreješ. Medtem sesekljaš čebulo in česen. V ponev daš 2 žlici olivnega olja (navadnega, ne extra deviškega!), na katerem prepražiš čebulo in česen (česen se ne sme zažgati oz. se ne sme porjaveti!) Korenček narežeš po diagonali na tanke "obročke", dodaš čebuli in česnu. Pražiš na srednjem ognju približno 10-15 min. Vso papriko narežeš na kocke in dodaš korenju. Soliš, popraš, dodaš čili in veliko žlico sojine omake. Vse skupaj pražiš okoli 5 minut. Dodaš dve žlici ostrigine omake, vse skupaj zaliješ s kokosovim mlekom. Na nizkem ognju kuhaš še približno 10 minut oz. dokler se omaka ne zgosti! Dober tek! Ugl. slikico dobite malo kasneje, ker sem se odločila da bom kar danes pripravila tole jed :)
2014 02 23
Sem pa že tudi pisala o presnem zajtrku , ki si ga privoščim vsako jutro. Jaz bom opisala svoj postopek, vi pa lahko prilagajate sadje po svojih željah (dokler je presno, kar je bistvo) Ajdo namočiš čez noč, zjutraj jo odcediš in prestaviš v posodico. Ajdi dodaš sveže banane, oreščke (brazilski, mandlji, orehi, makadamije, lešniki,...), za sladkosnede par dateljnov, suhe marelice (poskrbite da uživate tiste nežveplane) Poglejmo razliko med žveplanim in nežveplanim suhim marelicam Žveplane : [slika:47318c0e-bd31-49a0-afe9-a4e0eaa9da0b] Nežveplane : [slika:36c0b02d-8b63-460e-963b-38c719c07afd] Razlika je več kot očitna. To je to, hiter in okusen zajtrk! [slika:0b9a0a68-3734-4eb5-adf2-1ff20819371e] [slika:1a9843c4-5604-4462-817d-130a57ad6bd4]
2014 02 23
Super tema :) tudi sama rada kuham in bom pripopala kakšen zanimiv recept ko imam malo več časa!
2014 02 23
Danes je na vrsti domač pesto iz rukole! Torej , recept sem našla na www.okusno.je Potrebujemo 40 g pinjol 2 stroka česna pol limone 4 žlic olivnega olja (oz. boste sami po občutku vedeli, koliko ga morate dodati) 1 šopek (ali več) rukole ščepec soli ščepec popra Na ogenj pristaviš ponev na kateri brez olja popražiš pinjole (paziš da se pinjole popražijo enakomerno) Olupimo dva stroka česna. Limono opereš in naribaš za eno žličko limonine lupinice. Rukolo temeljito opereš in osmukaš listke. V električni mešalnik streseš rukolo, pinjole, limonino lupinico, olje, česen ter sestavine dobro zmešaš (v pasto) Na koncu po okusu začiniš s poprom in soljo. Pesto postrežemo k testaninam. Jaz sem si kupila kvalitetne pirine špagete (dobila sem jih v bio*si trgovini) Zraven sem postregla mešano solatko , kupljeno na tržnici!) [slika:d44ecd93-2537-42d9-86d3-cb25eb15c453]
2014 02 24
Ko sem že omenjala tržnico, bi vas rada pozvala k temu, da se rajše zjutraj odpravite na tržnico po zelenjavo/sadje in rajše napolnite blagajne tem ljudem, ki skrbno vzgajajo vse pridelke [slika:eacb0e8c-16b7-4d6d-8c9d-dd1b942f9695]
2014 02 24
Peresniki s čilijem Potrebujemo strok (ali dva) česna posušen čili (jaz imam kar tistega na mlinček) 3 paradižnike (ali pelate iz konzerve) peresniki (polnozrnati) olivno olje sol peteršilj poper (mleti) origano (po želji!) Pri paradižnikih je pripisano, da se lahko odločite za tiste iz pločevinke, ampak imam jaz svoj postopek, da je jed še bolj sveža. Na ogenj pristaviš vodo, počakaš da zavre. Paradižnikom odstraniš tisti zgorjni del, ki se drži "peclja". Ko voda zavre, paradižnike potopiš za 10-20 sekund oz. dokler se kožica ne loči od paradižnika. Paradižnike olupiš, ostraniš "vodeno" sredico, mesnati del pa narežeš na manjše kocke oz. trakce. Pristaviš vodo za peresnike, soliš (drugače bodo testanine brez okusa! Itak pa ne boste zaužili vso to sol, saj odlijete odvečno vodo, ko so testanine kuhane). Medtem ko se peresniki kuhajo, pripraviš omako. Na ogenj pristaviš ponev na kateri prepražiš česen in čili (paziš da se česen ne zažge!) Ko čili in česen sprostita aromo, dodaš na kocke narezane paradižnike. Soliš, popopraš. Ko se paradižniki nekoliko zmehčajo, jih pretlačiš z vilico in dodaš origano. Vse skupaj dobro premešaš. Kuhane peresnike odcediš (a ne za dolgo, nekaj vode lahko ostane), streseš v ponev z omako in vse skupaj dobro premešaš. Osmukaš vejice peteršilja, nasesekljaš na drobno in posuješ po peresnikih. Jaz včasih dodam še feto, saj se super ujame s čilijem DOBER TEK! [slika:618dc5fa-844b-4884-bc54-2938da0a2135]
2014 05 10
Sedaj pa še ena poceni jed. Potrebujemo por 2 korenčka rdečo lečo (200 - 250g) sol poper Por dobro opereš, ga narežeš na tanjše kolobarje (trakce). Korenje narežeš na manjše kockice. Pristavimo lonec na katerem z olivnim oljem popražiš por. Po nekaj minutah (5min) oz. ko se por zmehča, dodaš na kocke narezano korenje in oprano rdečo lečo. Vse skupaj pražiš še nekaj minut. Dodaš toliko vode, da je za vsaj dva prsta nad lečo. Soliš in popraš. Po približno 20 min je enolončnica pripravljena. Okusen, zdrav , hranljiv in še po vrhu vsega zelo poceni obrok! [slika:e7956aa3-6880-4e1b-9f41-f5e73c475ae2]
2014 05 10
Evola, za idejo za darilce - naredite slastne piškotke, zavijete v folijo (kupite plastične vrečkice, lep trakec) in okusno in pozorno darilce za miklavža je tu :) Veganski piškoti s čokolado in pomarančo Veganska različica priljubljenih "cookijev" s čokolado, z dodatkom cimeta, ruma in pomaranče, ki poskrbijo za vonj po praznikih še ure po peki :) Nisem veganka, zato so bili tile piškoti (ker sem prvič pekla veganske) zame prav poseben izziv. No da se popravim, vse skupaj je dejansko zelo preprosto. Najti čokolado, primerno za vegane, pa ni bilo tako enostavno. A mi je le uspelo najti temno čokolado brez sestavin živalskega izvora v enem izmed hipermarketov. Ko iščete čokolado za vegane, bodite pozorni na oznake na hrbtni strani, dobro preberite deklaracijo, saj zato, da bi se zavarovali pred tožbami, proizvajalci skoraj vseh čokolad napišejo, da lahko vsebuje sledove mleka... (celo Lindt z 80% kakava!...).
2015 11 24
VEGANSKI PIŠKOTI S ČOKOLADO IN POMARANČO • 300 g bele pšenične moke • 70 g rjavega trsnega sladkorja • 100 g kokosovega masla • 100 g mletih mandljev • čajna žlička pecilnega praška ali 2 čajni žlički vinskega kamna • ščepec soli • čajna žlička cimeta • sok ene pomaranče • 1 žlica ruma • 1 žlica sojinega mleka • 100 g veganske temne čokolade Moko s pecilnim praškom presejemo v večjo skledo. Dodamo rjavi sladkor, na kocke narezano kokosovo maslo, mlete mandlje in cimet. Vse sestavine z rokami pregnetemo, da nastane drobtinam podobno testo. Nato dodamo pomarančni sok, kakšno žlico ruma in kakšno žlico sojinega/kokosovega/riževega mleka (lahko tudi vodo) - po občutku - da se testo toliko navlaži, da ga lahko zgnetemo. Vegansko čokolado narežemo na koščke in vgnetemo v testo. Nato oblikujemo kroglice in jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem, ter jih nekoliko sploščimo :) Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180°C 12-15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in piškote pustimo, da se ohladijo. Hranimo jih v dobro zaprti posodi za piškote. In tako nastanejo veganski piškoti s čokolado in pomarančo.
2015 11 24
Izdelaj svojo čokolado: 60 g kakavovega masla (kupite kvalitetnega če že kupujete) 40 g kakava (najbolj fajn da kupite tistega, ko je še v zrnju, pa ga sami zmlejete - tak veste, da je sami kakav not :)) kokosov sladkor (odvisno kolk mate radi sladko). jaz kakavovo maslo stopim pri temperaturi 40 stopinj celzija (zato da ne uničim vseh dobrih hranil v njem), ko se stopi dodam sladkor in kakav... potem pa date v modelček pa lahko gor kakšne lešnike (priporočam da se fermentirajo in popražijo), mandlje, kokoso, goji jagode... kar koli želite. :D nom, nom, nom :D
2015 12 04
Dugače pa na tržnico se splača iti ne samo zato, da podpremo domače, ampak tudi zato, ker je ta zelenjava dozorela na soncu in zato vsebuje vitamine.. kupljena zelenjava ne vsebuje vitaminov ne ničesar drugega - je prazna hrana polna pesticidov.. ko pa kupite na tržnici pa kupite tam, kjer izgleda najslabše, najbolj poškodovano, s črnim lisam, ... to ni škropljeno oz če je je minimalno.. :)
2015 12 04
Se popolnoma strinjam - kupuj lokalno, kupuj sezonsko :)
2015 12 07
> Samprodaja: > Dugače pa na tržnico se splača iti ne samo zato, da podpremo domače, ampak tudi zato, ker je ta zelenjava dozorela na soncu in zato vsebuje vitamine.. kupljena zelenjava ne vsebuje vitaminov ne ničesar drugega - je prazna hrana polna pesticidov.. ko pa kupite na tržnici pa kupite tam, kjer izgleda najslabše, najbolj poškodovano, s črnim lisam, ... to ni škropljeno oz če je je minimalno :) Zelo lepo si povedala in všeč mi je, da si načela tudi to temo💖.Nasploh je tudi bolj zdravo prehranjevanje s sadjem in zelenjavo, ki raste pri nas, ali nam čimbliže - pa ne rečite da tega nimamo dovolj, s tem pa pa še podpiramo tisto res DOMAČE. Sama imam srečo, da nekaj sadja, sploh pa zelenjave imamo doma. Ni pa sadja nikoli dovolj ;-). In kako pravijo: če je za črvička jabolko dovolj dobro, potem je pa sploh tudi za nas😉, saj tako veš, da ni vse pre- in poškropljeno z vsemogočnimi strupi, ki že globoko sežejo skozi lupino sadja. Domača zelenjava in sadje mogoče včasih ne zgledajo tako lepo, kot na prodajnih policah, ampak že sam vonj (npr. peteršilj, jagode, paradižnik...), da ne rečem okus in vsi prisotni bistveni vitamini in minerali se nikakor ne morejo enačiti s tisto, kupljeno v trgovini. Vedno bolj pa bi se morali zatekati k domačim, neškodljivim škropivom, saj ga imamo precej na razpolago - pa še škodljivcev je vedno več in bolj so odporni - kar pa je seveda povzročilo pretirano škropljenje. Doma se lahko poslužujemo npr, koprivnice, kamilice, mims-a, pomaga pa npr. tudi stopljen aspirin v vodi in tekoči kalcij v stekleničkah (za ojačanje rastline), ki ga dobimo v raznih agrarnah..ah, pa še marsikaj. Vem, da je tukaj govora o receptih, vendar tudi sestavine so pomembne. Pa če imate še kakšen predlog domačega naravnega škropiva bo več kot DOBRODOŠEL!
2022 03 12
In seveda: NE NASEDAJTE poplavam BIO izdelkov v trgovinah kot Mercator, Hofer ipd., saj od tega ne verjamem, da je niti 1/10 res pravih. Spet en modni hit, s katerim se na nepošten na veliko služi, včasih pa skoraj ne najdeš željenega artikla, da na embalaži nebi pisal BIO - pa četudi več, da navaden je ravnotakšen kot z bio napisom - le cena je veliko višja 😅. Ko smo že pri RECEPTIH: iščem kakšno okusno presno ali nepresno pecivo s korenčkom in čokolado (lahko tudi samo kot obliv), tako da če imate kaj za prste obliznit, bom res vesela vaših predlogov 😊. HVALA!
2022 03 12
Ja, trznica je zakon v vseh pogledih. Zelenjava iz trgovine je čist druga zgodba - slabsa kakovost. Že pri spargljih je ogromna razlika. Sama šparglje naredim z rižem ali pa kaj juhico s krompirjem in šparglji.
2023 06 18