Moj profil Nastavitve Odzivi Pogovori Najljubše Odjavi se

Forumi /

Lepota, stil, zdravje /

Zdravje /

VEGETERIJANSTVO - recepti, izkušnje, debata (skupna tema)

Pozdravljene [:nasmeh] tukaj lahko debatiramo o vegeterijanskih receptih in o vsem ostalem, ki jih večina poveže s vegeterijanstvom, kot so izjave: " Sigurno boš slabokrvna" in podobno :) Kje dobivate beljakovine? Ali si kupujete alge (Spirulina, Clorella)? Kupila sem si Spirulino, ki jo mešam v smoothije - ampak mi žal ni dobrega okusa. Dodajam tudi Chia semena in riževe proteine. Lahko si tudi priporočamo kakšne restavracije, ki imejo dobro ponudbo za vegeterijance. Največkrat imamo na izbiro zelenjavo na žaru, testenine in pohan sir, sploh v kakšnih navadnih gostilnah. Kako to Vaša družina in okolica sprejema? Kako nadomeščate B12? Ali ga jemljete v tabletah? Še moja zgodba na kratko: vegeterijanka sem cca. 2 leti. Na začetku je bilo res težko, ker so mi dajali v krožnik kak čevapčič [:zalosten] Imela sem tudi prehodno obdobje, ko mi meso več ni ustrezalo in sem z vsak dan, zmanjšala na 2x na teden in tko naprej, postopoma... Sedaj po tolikem času, ko vidijo, da je moja odločitev dokončna, to spoštujejo. Problem je edino na kakšnih piknikih, kjer je vedno meso na žaru, tko da potem gostitelji še dajo kak sir, bučke in podobno zame. [:sramezljiv] Vegeterijanska ponudba v restavracijah je povečini tak tak, tako da od zuni ne jem pogosto. Baje, da imajo v Rimskih Termah dobro kuhinjo za vegeterijance, ni mi jo pa še uspelo preizkusiti. Kakšno mnenje ima vaša okolica o vegetirancih? Ali smo tisti "tafini", ki si zmišljujemo, ker želijo izstopati? To sem že večkrat slišala, žal od družinskih članov. Železo si kontroliram, je pa na spodnji meji, s tem da sem imela tudi obilne M, tko da to povezujem s tem.
2014 12 14
Sama ne jem mesa že dobra 3 leta in imam boljšo kri kot prej 30 let, ker sem bila prej vedno slabokrvna, zdaj nič več. Ne uživam niti soje. Je pa tako, da če ješ raznoliko zelenjavo, ne rabiš nadomeščat proteinov načrtno. Obstajajo izračuni na netu, kjer vneseš kaj si cel dan zaužil in s samo zelenjavo lahko presežeš dnevne potrebe proteinov, fižol je recimo pravo superživilo. Sicer pa pozivam tudi vse mesojedce, da izbirajo od kod pride njihovo meso in da podpirajo kmete, ki vsaj za časa življenja z živalimi lepo ravnajo [:sramezljiv]
2014 12 14
Zelenjave pojem res veliko - sami si jo pridelamo, brez škropiv :) Proteine sem si kupila bolj za tu pa tam. Uživam fižol, lečo, čičeriko - vem, da je to super vir beljakovin. Po mesu nimam nobene želje. Ene parkrat sem pojedla 1 kos domače klobase, od tega je zdej že sigurno 1 leto, ampak mi sploh ni pasala. Glede mesa in reje pa sem enakega mnenja kot solosolei. Nobenega ne obsojam in nimam nič proti kaj jejo, saj sem tudi sama prej jedla meso.
2014 12 14
No to je pa lepo slišati, da si pač sedaj vegeterjanka in nobenega ne obsojaš kako jejo ali naj bi jedeli. Jaz meso jem, vendar sem zelo "izbirčna", v bistvu sem opazila v zadnjih letih, da jem samo še belo meso (puranje, piščane, ribe) ostalo mi enostavno ne paše, svinjine pa tako ali tako nisem nikoli marala. Pri mesu sem vedno okoli obrezovala maščobe stran, tako da so me imeli vedno za izbirčno:) V glavnem jaz jem belo meso, obožujem pa školjke. Jem ga pa tudi res bolj malo, ker imam veliko rajše zelenjavo in ostale zadeve. Leče in čičerike pa nisem še nikoli probala. Preizkusila sem pa sojo 1x v sojinih polpetih. Sojini polpeti so bili tisti iz Spara (neki Veggi oznaka, ne spomnim izdelka) - enostavno bili so božanski, najboljša zadeva kar sem jih kdaj preizkusila. Še fant je bil navdušen nad njimi [:tihsmeh] Imam pa doma knjigo Sodobna vegeterijanska kuhinja - samo se še nisem lotila kuhanja po tej knjigi:)
2014 12 14
Super, bom preizkusila. Upam, da se oglasi še kakšna punca, ker dvomim, da je na celem bitiku samo par vegeterijank ;)
2014 12 16
#solosolei - hvala za link recepta, preizkusim #miss11 - morda še niso opazile teme, kaj pa vem
2014 12 17
Danes sem v eni reviji prebrala članek o vegeteriastvu, ki razbija mite, da je vegeteriastvo povezano s slabokrvnosjo, da je modna muha in da je nezdravo. Super članek [:nasmeh] Po drugi strani gledam ponudbo za novo leto in se ustavim pri menijih (zelo malo jedi je primerno za vegeteriance, juhe itak samo goveje, v najboljšem kakšna riba kje, kar pa tudi ne jem narjaje [:sokiran] [:zalosten] ) Odličen recept - SARMA ali POLNJENA PAPRIKA z orehi * 1/2 skodelice na drobno narezanih orehov * 1/2 skodelice soje (jo namočite v vodi) * 1/2 skodelice riža * začimbe po želji (sol, peteršil...) Vse skupaj zmešate in polnite sarmo oz. filano papriko
2014 12 19
O nice! Sama sicer nisem vegeterijanka, mesa pa jem zelo zelo malo - ker se sama od sebe ne spomnim, da bi ga jedla. Pa še to meso s trgovine se mi zdi izjemno sumljivo :D Je pa zadnje čase zelo popularna presna hrana, koncept mi je v osnovi všeč, ampak je vsaj na začetku je zelo veliko dela. Sem pa čisto za smutije! :p Precej kul recepte pa sem našla na strani Presnica, še posebej so mi bili všeč čokoladne kroglice:) Pa še glede restavracij: včasih že težko naročiš jed brez mesa, da o veganski prehrani ne govorimo. Prijateljica je imela vegansko obdobje in nas je vse spravljala ob živce, ker nismo mogli nikamor na kosilo :D Zdi se mi, da so vegani še vedno diskriminirani :))
2014 12 23
Ja. sigurno je veganom še težje, ker je že meni včasih problem kaj dobrega naročiti, pa sem samo vegeterijanka. Presna hrana naj bi bila najbolj zdrava.
2014 12 25
Skoraj si ne upam pogledati :)) Ne dolgo nazaj sem gledala film BARAKA in so snemali rejo pišancev in sem se tudi precej zamislila. V naši familji je mama že pred leti (ko to še ni bilo moderno) uvedla pravilo: hrano kupuj od ljudi in ne od firm. [:nasmeh] Se pa strinjam glede kozmetike! Meni je trenutno zelo všeč Natura Siberica, ma ful nekih certifikatov, ampak na živalice pa nisem pomislila [:omoticen]
2014 12 29
Odlično pravilo Anja - mami je super :) Glede kozmetike se pa strinjam, saj sem zelo proti temu, da se kozmetika testira na živalcah! Večino kozmetike si naredim sama, še vedno pa imam maybeliine maskaro, ki je pomoje tut testirana na živalcah, tko da moram raziskati ponudbo podjetij, ki spoštujejo živali. Glede naravne kozmetike, imejte v mislih tudi to, da večina kozmetike se samo promovira kot naravna (ja, tuid Loccitane in Lush, ki imata visoke cene), procent naravnih sestavine pa je naravnost smešen. Glede reje je dejansko tako, da piščanci kakajo enim drugim po glavi, da jejo koncentrirano hrano, itd... Sama jem jajca od kur, ki živijo srečno in kakovostno življenje, saj tekajo naokoli. Pojem veliko zelenjave in sadja, pico in pohan sir jem zelo redko. Čez kak mesec si bom ponovno prekontrolirala železo.
2014 12 29
Glede kozmetike, ker delam že leta v tej branži lahko rečem, da ni problem testiranja končnih izdelkov na živalih, to redko kdo še počne, problem je testiranje sestavin, ki gredo v končni izdelek, dobavitelji le teh jih dobivajo iz celega sveta.., kaj in kako se pa tam počne, pa je težko izsledljivo.. Če pogledamo pa iz druge strani, pa sem tudi vegetarijanka, pa bi težko varno uporabljali vsa zdravila in kozmetiko, če je ne bi nekoč testirani žal tudi na živalih..
2014 12 30
Jaz tudi zelo rada kuham - dnevno, tudi mesno za ostale člane družine [:jezik] in se udeležujem raznih kuharskih tečajev in ker me je firbec matral, sem šla na eno vegansko/presno delavnico in lahko rečem, da je bilo to too much zame. Če so presnojedci zdravi, vsaj ne zgledajo tako; čisto prozorni, brez energije, barve, kot nekdo na heroinu, grdo za videt v glavnem. Jaz bom ostala kar pri svoji zelenjavi, jajčkih, sirčku [:smeh]
2014 12 30
haha - prozorni :)) Ne, meni se to s presno ne ljubi ukvarjat, tu in tam naredim kakšno tortico, tako da probam kaj novega :) Je pa tako, če je problem kozmetika na živalih, potem so tudi testiranja zdravil, pa angora puloverji v HM, pa otroci, ki šivajo za modne korporacije, ... Dejstvo je, da na ta način lahko začnemo bojkotirati večina trgovin :) Recimo, tudi če kupiš tiste (kao) eko bombažne stvari iz hm-a še vedno sponzoriraš celotno podjetje, ki je imelo celo "štalo" s temi angora zajčki (zdaj tega baje ne počnejo več). :)
2014 12 30
Glede kozmetike in zdravil - pri kozmetiki imaš izbiro, da ne škodiš živalim, pri zdravilih trenutno pač ne. Bo pa evropski parlament v letu 2015 glasoval tudi o tem, da se ukine testiranje na živalih za zdravila in se te grozne metode nadomesti z novejšimi, bolj zanesljivimi metodami. Kozmetične znamke, ki imajo certifikate zagotavljajo, da niso ne končni izdelki ne sestavine testirani na živalih - da sestavine kupujejo od dobaviteljev, ki ne testirajo na živalih. Upam, da to niso samo besede in da dejansko nadzorujejo svoje dobavitelje (naj bi jih). Vam povem še eno foro - pri nas doma se je vedno za božič delalo piščanca v testu. Odkar sem vegi, se je zame kupilo vegi "piščančje" meso, ki je narejeno iz zelenjave, ima pa vonj in okus identičen piščancu. Tako sem jaz imela svojega "piščanca", ostali pa svojega. No in lani je mami zmanjkalo časa, da bi naredila obe vrsti piščanca, zato je naredila samo tega mojega vegi... Nihče od 12ih povabljenih ni opazil, da ni pravo meso [:tihsmeh] Vsi so ga ful hvalili, tako da zdaj za vsa družinska kosila delamo piščanca v testu samo še iz "vegi mesa". Okus je enak, pa noben piščanček ni trpel, da se mi najemo [:tihsmeh] Aja, za veliko noč sem kupila tudi vegi šunko - okus popolnoma enak pravi odlični šunki. Je pa treba malo pobrskati, da se najde dobre vegi izdelke, sem tudi že kupila hrenovke, ki so imele okus po žaganju - fuj [:smeh]
2014 12 30
1 2 3