Moj profil Nastavitve Odzivi Pogovori Najljubše Odjavi se

Forumi /

Dom /

Živali /

Nasveti glede majhnega mucka :)

Pred kratkim sem od prijateljev dobila majhnega mucka, ki ga je nekdo zavrgel. *garjasta ušesa: Mucek je imel ušesne garje, pri veterinarju je dobil neko zdravilo proti garjam (stronghold) in neko mazilo, kot nekakšne kaplice. Zanima me, če je potrebno ponovno dati zdravilo proti garjam, da se to res iztrebi, ali je dovolj, če se mu vsak večer čisti ušesa *kremlji: Mačka imam zaprtega v stanovanju (bo hišni maček), v sobo sem mu namestila dva polena, da bi si brusil svoje kremlje....nekaj sicer brusi, a ime še vseeno zelo ostre kremlje. Se kaj preveč se ne ozira, da bi skril svoje kremlje, ko skoči nate, tako da zna biti na trenutke zelo boleče:( Veterinarji strižejo kremlje mačam? *zelo živahen muc: Muc je zelo živahen, saj je še čisto majhen. Čez dan veliko prespi, potem ponoči pa razgraja......imam ponoči kar težave z njim, me večkrat zbuja, tako da sem prisiljena da ga dam v drug prostor, kjer je sam. Se mi kar smili, a kaj ko ne vem a bo dal mir ali ne .... neprespanih noči imam pa dovolj :( Načeloma, ko grem spat gre spat, a kaj ko me potem sredi noči zbudi .....zadnjič kar 3x:( *kastracija Je smiselna kastracija pri hišnih mačkih. Drugače kdaj je priporočljiva. HVALA za odgovore [:nasmeh]
2013 10 04
Majhni mucki še nimajo sposobnosti skrivati svojih krempljev...čez nekaj mesecev te več ne bo praskal ko bo hodil po tebi, najverjetneje se bo tudi umiril ko bo malo starejši. Krempljev pa se ne reže za moje pojme. Na ostala vprašanja ti ne bi vedela odgovoriti :)
2013 10 05
Hej. Kdaj pa je macek prejel kapljice proti garjam? Glede krempljev pa še nisem slišala da bi jih brusili. Ce ima dva polena za brusit, bo imel se bolj ostre, ker si jih bo fino brusil, ostril :-) sej ko bo odrastel ne bo vec tako praskal, to bo samo sedaj nekaj casa ko se še igra. Če spi v drugi sobi, tudi tam uživa brez skrbi. No verjamem da bi še bolj če bi lahko užival v skakanju po tebi in brusenju krempljev v tebe in posteljnino,... samo mu tudi v drugi sobi ne bo nic hudega. Glede kastriranja pa če ga boš imela res samo v stanovanju, ti predlagam da ga daš kastrirati, ker maček v paritvenem obdobju označuje teritorij s svojimi izločki, ki imajo zelo močan vonj , ki zelooooooo smrdi in zelo tezko odstranis vonj iz pohistva. Katrirajo pa ponavadi mačke pomojem od pol leta do 1 leta stare. Upam da sem ti kaj koristnega napisala. lp
2013 10 05
Glede garij se drži veterinarjevih navodil, je pa potrebno čistiti dokler vsa umazanija ne pade ven. Jaz mojima strižem kremplje, ampak SAMO špičke!!! Drugače si pa ravno z brušenjem naostri kremplje. Kar ne pomeni, da odstrani polena, nikakor ne. Bi pa sama že sedaj začela s trdo ampak pohvalno vzgojo, saj se muci na grajo ne odzivajo ( z grajo človek doseže samo strah). Torej prigovarjaj mu vsakič, ko jih "napačno" uporabi, priporočam tudi nek ustaljen stavek kot npr. krempeljčkov pa ne... ali kaj podobnega. Sedaj rezultati morda še ne bodo preveč vidni, saj težko nadzoruje svoje kremplje, ampak za kasneje ti bo pa prav prišlo. Kastracijo ti definitivno priporočam saj muci kasneje začnejo markirati ne glede na to ali so v stanovanju, hiši, sami, itd...Priporočljiva starost za kastracijo je 8 mesecev, čeprav mislim, da sta bila moje dva mlajša (6 mesecev). Glede lumpanja ponoči res ne vem kaj naj ti svetujem. Meni bi se smilil sam, saj je le mladiček, rabi toplino in ljubezen... Sama si pa potem utrujena in neprespana, kar pa tudi ni ok. Če te moti zvok ti priporočam čepke za ušesa, če pa lumpa po tebi pa se boš mogla sama zase odločit.
2013 10 05
Hvala punce za odgovore! Zelo koristni nasveti. *garjasta ušesa Kapljice proti garjam mu je začela prijateljica dajati cca 3-4 tedne nazaj. Je bila pa čisto majhna embalaža - za 2x nanos in je bila čisto prazna, imam pa še eno mazilo, ki je dal veterinar, pa mažem na vsake toliko časa...super, da mi ni potrebno čistiti ušesa vsak dan, saj se mi je zdelo, da ne bi bilo to ravno ok, pa tudi velikokrat sem kakšen dane, dva enostavno pozabila *kremplji Ah, sem imela nekje v spominu, da se morebiti da mačkom striči kremplje če se pelje veterinarju....no sedaj opustim to misel:) Ja upam, da se tole s kremplji čim prej unese:) *zelo živahen muc: Razmišljam da mu kupim eno zanimivo igračo, ki ga bo zamotila in izmučila, da bo dal ponoči mir:) Trenutno se igra z volno, papirjem, trakom....v glavnem vse kar mu pride blizu mu je zanimivo.... *kastracija Potem, ga bom morala pa res dati kastrirat. Sem nekje slišala, da mački ob kastraciji postanejo bolj mirni, nekatrei špa se celo zredijo. Jah, ga moram imeti notri, ker imam občutek, da nekdo iz moje okolice zastruplja mačke. Tako da ga imam rajši notri, kakor pa da se mu kaj zgodi, kot mojemu prejšnjemu mačku.
2013 10 05
Me veseli, da so ti naši nasveti pomagali, sama bi samo še dodala nekaj stvari: Mucom ne smeš čistiti ušeska znotraj, torej da mu sežeš notri s palčko itd.. Če se motim naj me kdo popravi, ampak imam v spominu da sem marsikje to prebrala in tudi veterinarji opozarjajo na to. Ne pravim, da to delaš, ampak samo vnaprej opozarjam. [:nasmeh] Marsikje je marsikdo dal odstraniti kremplje mačkom, kar se ne dela drugače in je verjetno tudi prepovedano, striženje konic, poudarjam- KONIC- pa ni nič spornega. Sama kot pravim odstrižem res le konico, milimeter, sama pa se odloči če to želiš delati. Če da, ti svetujem da začneš zgodaj, vsaj s prijemom tačk na ta način, ker ti bo pozneje delal težave, če ne bo navajen. Mački ob kastraciji naj bi res postali malo bolj umirjeni, ampak to ni pravilo! Moj Ludwig je npr. ostal otrok. Menim, da zato, ker še ni bil spolno dozorel in je ohranil nekatere karakteristike mačjega mladička. Njegov brat Edgar, ki je iz istega legla, isto star, pa je verjetno že malo prestopil prag spolne dozorelosti in je malo bolj umirjen, čemur tudi sledi zajeten trebušček. Je pa tu tudi vprašanje karakterja, ker se živali tako kot ljudje, med seboj razlikujejo po osebnosti. K temu bi še dodala skrb za ustrezno prehrano kastriranih/steriliziranih živali, ki je pomembna tudi zaradi omenjene nagnjenosti k prekomerni telesni teži. Glede igrač bi ti edino svetovala odstranitev tega traku oz. vsega kar lahko požre, saj nekateri muci to pojedo in se zadušijo s tem. Pri nadzorovani igri pa ne bi smel biti problem. [:ljubek]
2013 10 05
Ja kar težko je čistiti mačja ušesa, bom jutri na youtubu pogledala, če najdem kakšen video, da vidim, kako se pravilno dela, da ne bom delala slučajne narobe, ker vem, da lahko poškoduješ tudi sluhovod ob nepravilnem postopku. Striženje konic se mi zdi pa kar ok zadeva, bom morda poskusila, če bo pustil. Predvidevam, da mu odstrižeš konic z ščipalko za nohte, ali uporabljaš kakšen drug pripomoček? Hvala!
2013 10 05
Moj mačkon je bil tudi zelo divji na začetku, ko sem dobila obiske so imeli okrog nog zavito dekico, ker je tako rad "napadal" [:smeh] Sčasoma se je umiril, sploh če ga zmatraš z igro čez dan in po kakšnih dveh letih je tudi ujel moj bioritem in je bil ponoči gmah. Krempeljčke, konice sem mu strigla z normalnim ščipalcem za nohte, se je ful navadil, zdaj pri psu to prepuščam veterinarju. Kastracija definitivno ja, po mojem mnenju. Obilo zabave in cartanja vama želim [:rezoc]
2013 10 05
Za naprespane noči ne skrbi , naš je bil tut živahen , zdej ko je malo starejši se je že navadil ko se luč ugasne ni več razgrajanja .. Sčasoma tudi maček dojame :)
2013 10 05
Na temo muckov in odraslih muc ti priporočam knjigo avtorice Heather Dunphy z naslovom Mačke Naučite se razumeti svojega ljubljenčka.
2014 04 16