Moj profil Nastavitve Odzivi Pogovori Najljubše Odjavi se

Forumi /

Ljubezen, družina, otroci, psihologija /

Psihologija /

Punce, pomoč prosim. PRAVNO VPRAŠANJE glede morebitne neupravičene prekinitve delovnega razmerja

1. del Danes sem bila žal prepozna, da bi v imenu fanta poklicala na Inšpektorat RS in povprašala. Fant dela sedaj 3.teden pri enem privatniku. Podpisano ima pogodbo za x mesecev za nedoločen čas. Že skoraj čisto od začetka en stari konj, ki je tam zaposlen, izvaja nenormalen mobing nad njem. Kolikor je zvedel imajo tudi drugi z njim težave, definitivno ni problem v njem, saj tudi po naravi ni konflikten. Med vrsticami mu je bilo z strani sodelavcev nakazano, da še ne vejo koliko časa bo delal, da morda naslednji mesec ne več.... Kakor jaz vem - kaj ni tako, da te lahko odpustijo iz krivdnih razlogov, ne pa zato, ker lastnik ne zna oceniti koliko oseb potrebuje zaposlenih in da ti potem predčasno prekine pogodbo z razlogom, da ni dela. To je njegov problem, če je nesposoben oceniti koliko ljudi rabi in koliko ne. Baje, da je enega že odpustil, po enem mescu, samo ne vem sedaj a je imel tudi on pogodbo za isto obdobje (saj v končni fazi nima veze kolikšno je to obdobje)
2015 03 04
2.del Nimam pogodbe v rokah, ampak verjetno mora biti v vseh pogodbah enako napisano - da ima delodajalec pravico, da te odpusti pred pretekom delovnega razmerja, če so krivdni razlogi. In to mora slednji tudi dokazati. Ne razumem te poante ....da nekdo zaposluje, misli da je bog in lahko obide vse zakone.....Odkar dela, ni dobil nobenih navodil od lastnika, v niti da bi ga vprašal kako je delati tukaj.... Tudi, ta dotična oseba, ki nad njemu izvaja nenormalen mobing (večinoma dela samo z njem), ga nič ne uvaja, če pa že je to na zelo primitivni stopnji. Razmišljam sedajle - kaj ostaja kakšna takšna možnost, da te odpustijo, če se kao razpizdiš nad zaposlenim v smislu - da si konfliktna oseba - če obstaja, potem verjetno želijo kaj takšnega doseči, da imajo en razlog za prekinitev del. razmerja. Lastnik pa ima odnos do zaposlenih tak kakršen je sedaj v modi - ljudje so ne Itak, da ne misli ostali več tam, ker so razmere NENORMALNE, vendar možnost, da sam predčasno prekine žal ni možna, razen če sam prej najde drugo zaposlitev.
2015 03 04
Pa še to: če te odpustijo kot tehnološki višek, ti pripada odpravnina.
2015 03 04
Žal, če fant ni zaposlen za nedoločen čas, ga lahko odpusti kadarkoli brez razloga... Tako žal je, povem ti po letih izkušenj... (Na srečo ne mojih, ampak sem bila priča veliko odpuščanj brez razloga).
2015 03 04
Ja Sabinke ti pripada odpravnina, ampak če si zaposlen za nedoločen čas, kar predvidevam da njen fant ni, če dela le en mesec pri tem delodajalcu...
2015 03 04
Pravi, da ima pogodbo za nedoločen čas.
2015 03 04
Sabinke mislim da se je zmotila, ima podpisano pogodbo za x mesecev za nedoločen čas? Pa po treh tednih dela ti noben ne da za nedol. čas.
2015 03 04
Ima podpisano pogodbo za 6 mesecev, z možnostjo za nedoločen čas, po preteku 6 mesecih. Bi morala malo bolj konkretno napisati. Ja ima samo za določen čas za 6 mesecev tisto z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas je pa čisti larifari...očitno ga ne nameravajo obdržati niti za 6 mesecev, so vzela dva sorazmerno kratkem obdobju, pa sedaj očitno kalkurirajo, kako se ga znebiti čimprej, ali pa izaja tista oseba mobing nad njem, da morebiti sam da odpoved.... Havla za linke, pregledam
2015 03 04
Ja to možnost za nedol. čas ti povsod natvezijo... Možno da ga provocirajo da bi dal sam prej odpoved ja, mislim pa da se drugače 6 mesecev nima kaj bati, pogodbo mu nerabijo podaljšati po izteku, torej čez 6 mesecev...
2015 03 04
Ne ni nobene sporne kršitve glede prekinitve delovnega razmerja. Ja zanimajo me predvsem kakšni so razlogi za predčasno prekinitev del. razmerja
2015 03 04
Leta 2013 se je zakon spremenil, js nevem kok vas je večina seznanjena s temi spremembami. Pogodba za nedoločen čas je standarna pogodba, ki je pravilo. Za določen čas se sklepa samo v taksativno naštetih primerih in nič drugače. V vsakem primeru nejasnosti gre in dubio za pogodbo za nedoločen čas, kar pomeni, da če pogodba ni sklenjena v pisni obliki ali pa da ni določen čas za katerega naj bi delavec delal, gre za avtomatsko transformacijo v pogodbo za nedoločen čas. In tudi delavec za določen čas ima po prekinitvi pogodbe iz določeno naštetih razlogov pravico do odpravnine.
2015 03 04
(načini prenehanja) Pogodba o zaposlitvi preneha veljati: – s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, – s smrtjo delavca ali delodajalca – fizične osebe, – s sporazumom, – z redno ali izredno odpovedjo, – s sodbo sodišča, – po samem zakonu, v primerih, ki jih določa ta zakon, – v drugih primerih, ki jih določa zakon.
2015 03 04
(1) Razlogi za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu s strani delodajalca so: – prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca (v nadaljnjem besedilu: poslovni razlog), ali – nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, ker delavec dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kvalitetno, neizpolnjevanje pogojev za opravljanje dela, določenih z zakoni in drugimi predpisi, izdanimi na podlagi zakona, zaradi česar delavec ne izpolnjuje oziroma ne more izpolnjevati pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja (v nadaljnjem besedilu: razlog nesposobnosti), – kršenje pogodbene obveznosti ali druge obveznosti iz delovnega razmerja (v nadaljnjem besedilu: krivdni razlog), – nezmožnost za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s predpisi, ki urejajo zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov, – neuspešno opravljeno poskusno delo.
2015 03 04
(2) Delodajalec lahko delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi le, če obstaja utemeljen razlog iz prejšnjega odstavka, ki onemogoča nadaljevanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi. (3) V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti mora delodajalec podati odpoved najkasneje v šestih mesecih od nastanka utemeljenega razloga. V primeru krivdnega razloga mora delodajalec podati odpoved najkasneje v 60 dneh od ugotovitve utemeljenega razloga in najkasneje v šestih mesecih od nastanka utemeljenega razloga. Če ima krivdni razlog na strani delavca vse znake kaznivega dejanja, delodajalec lahko poda odpoved pogodbe o zaposlitvi v 60 dneh od takrat, ko je delodajalec ugotovil utemeljen krivdni razlog za redno odpoved, in za storilca ves čas, ko je mogoč kazenski pregon. (4) V primeru odpovedi iz krivdnega razloga na strani delavca, ki ima vse znake kaznivega dejanja, lahko delodajalec za čas trajanja postopka delavcu prepove opravljati delo. V času prepovedi opravljanja dela ima delavec pravico do nadomestila plače v višini polovice njegove povprečne plače v zadnjih treh mesecih pred uvedbo postopka odpovedi.
2015 03 04
To so razlogi za redno odpoved, izredna je večinom samo za kršitve s strani ene ali druge pogodbene stranke. Torej on trenutno samo opravlja poskusno delo?
2015 03 04
1 2