Moj profil Nastavitve Odzivi Pogovori Najljubše Odjavi se

Forumi /

Lepota, stil, zdravje /

Zdravje /

Kontracepcija - mnenja in debata - skupna tema

Tema je namenjena debati o kontracepciji :) Bom kar začela, sama sem proti kontracepcijskim tabletkam, saj imajo preveč stranskih učinkov, med najhujšimi so tudi krvni strdki, kar lahko pripelje tudi do smrtnega izhoda... Mislim, da je slednje dostikrat zamolčano najstnicam, saj farmacevtska industrija obrača miliona na račun KT. Kakšno je vaše mnjene? S čem ste najbolj zadovoljne?
2015 01 13
Jaz jemljem tabletke Cerazette in nimam nobenih težav.Prej sem imela druge tabletke in sem imela migrene,sicer sem v rizični skupini za možgansko kap.Zato mi je ginekologinja predpisala omenjene tabletke,s katerimi sem res zadovoljna,vsebujejo samo eno vrste hormonov.
2015 01 13
tudi jaz imam cerezette in se dojim. super je to da nimam menz, je pa res gotovo na vsakem telesu pustijo posledice. konec koncov pa v svetu kaksnem zivimo kaj ne pusti posledice?
2015 01 13
Ja, sigurno, se strinjam z vami. Tudi sama sem leto dni jemala KT (zaradi bolečih menstruacij), zredila sem se za 5 kg, voda mi je zaostajala v telesu in sem bila tak balonček [:sramezljiv] Pa nisem okrogla drugače [:jezik] Res je, da me trebuh ni bolel. Po tem sem jih jemala še par mesecev, vendar sem imela vmesne krvavitve in sem odločila, da se ne želim več zastrupljati s to kemijo...
2015 01 13
Ja,res je,da se zastrupljamo,ampak v nekaterih primerih pa moramo tvegati.Vsaj jaz tako mislim:jaz sem imela tudi boleče in zelo močne krvavitve,bila sem slabokrvna,ampak zdaj,ko imam tabletke,menstruacij nimam(hvala Bogu),nisem se nič zredila,migren nimam.Moje izkušnje do sedaj so dobre s temi tabletkami,s prejšnjimi pa na žalost ne
2015 01 13
Ja, zagotovo, vsaka ve kaj njej najbolj ustreza :) Ginekologi raje punco odpravijo s tabletkam, ker vedo da jim potem ne bo prišla čez 2 meseca, da rabi splav delat... Je najhitrješa, ne pa vedno najboljša rešitev. Za boleče menstruacije so še druga, naravna zdravila in lahko iz svojih izkušenj trdim, da je možno bolečino zmanjšati na minimum (prej sem bruhala vsak mesec od bolečin), je pa res da to traja, da ženska rabi veliko energije, truda in časa v to vložit, nič ni od danes od jutri, tko kot so tabletke. In potem nam ostanejo obliži, ki so ista fora kot tabletke in kondom.
2015 01 13
Zdravo punce. Prvo naj recem da vsaka pozna svoje telo in sam ve kaj je najbolje zanj. Ozirom vsaka izbira zase. Jaz osebno sem eno leto jemala kontracepcijske tablete in sicer Lindynette. Sicer kaksnih glavobolov, zaostajanja vode itd nisem imela. Sem pa na zalost dobila vrsto alergij. Ceprav noben od zdravnikov le tega ne bo potrdil ampak iz osebne izlusnje ter tudimod se parih dekler sem slisala, da se alergij pojavi. Osebno sem postala alergicna na cvetni prag, brezo, leskev in kaj je najhuje macke. Da vam ne omenjam da imam macke odkar vem zase in so spale pri meni v postelji. Sedaj pa niti pomislit ne smem da bi preblizu sluzbici karloli macjega prislo. Takrat bi si oci najraje spraslala. V glavnem od tega je sedaj ze dve leti. Lahko recem da sem uspela alergije nekako omiliti z naravnimi zadevicami. Poskusam se izogibati tabletom za alergijo (vcasih je nemogoce) ter sem z kontracepcijskimi tabletami zakljucila.
2015 01 14
Moram priznati, da tega še nisem slišala, da bi se komu pojavile alergija od KT, je pa čisto možno [:zalosten] Poznam punco, ki je zaradi KT končala v bolnici s pljučno embolijo, skratka stanje je bilo zelo resno. Tako kot pri vsem, je tudi tukaj tveganje. Sama vem, da sem s KT zaključila in da me nihče ne bo prepričal, da bi jih še kdaj jemala... So še druge možnosti za kontracepcijo. Mislim, da se o vsem tem premalo govori, predvsem o morebitnih stranskih učinkih (nihanje razpoloženja, krvni strdki, padec libida, glavobolji, alergije, občutek suhe nožnice...) Sem mnenja, da ginekolgi zelo radi dajo tabletke, saj s tem odpravijo akne, boleče in močne M in morebitno nosečnost - vse to je začasno. Ker ko nehaš jemati KT, bo vse kot prej. Sama sem pred KT imela lepo kožo, nekaj mini mozoljčkov na T coni (čelo in brada). Ko sem nehala s tabletkam, sem imela izbruh velikih, bolečih, podkožnih mozoljev, za katere prej nisem niti vedela da obstajajo. Koža se mi je čistila 2 leti. Niti sedaj nimam tako lepe kože, kot sem jo imela pred KT. To je seveda moja izkušnja, ni nujno da bo tudi vaša.
2015 01 15
Js sem jemala eno leto tabletke Belara, razen slabosti ki se je pojavila na začetku, drugih simptomov nisem imela. da se lahko pojavijo krvni strdki pri KT je splošno znano. sicer pa menim, da so na udaru bolj tiste punce, ki imajo v družini nekoga, ki je doživel infarkt, kap itd. Sama se ne strinjam s prepovedjo uporabe KT, ker bi to po mojem mnenju povzročilo porast nezaželjenih nosečnosti. Meni se zdijo KT bolj varne kot kondomi (gledano na daljši rok uporabe, če imaš stalnega partnerja), ker se pri nekaterih vrstah kondomov pojavljajo alergije, splošno znana je alergija na lateks. poleg tega pa so tudi znani pripetljaji s kondomi. sicer pa nobena zaščina ni 100%.
2015 01 15
Hmm, sej nihče ne pravi da bi tabletke mogli prepovedat. Za krvne strdke pa so bolj dovzetne punce, ki kadijo in tiste s družinsko anamnezo... Kondomi ščitijo tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi, KT pa ne. Poznam par punc, ki so zanosile kljub redni uporabi tabletk, nič ni 100% razen abstinence [:nasmeh] Število splavov med najstnicami in ženskami pa je po mojem mnenju še vedno (pre)visoko, kljub pesti izbiri kontracepcije...
2015 01 16
najbolš da se potem redno uporabljajo testerčki nosečnosti, da same sebe preverjamo
2015 01 16
Jaz sem nekje prebrala, da so KT izumili v Hitlerjevih tovarnah, žal se ne spomnim vira, tako da ta podatek jemljite z rezervo :) Jaz imam yasminelle že kar nekaj časa pa zaenkrat ne opazim nobenih (izmed navedenih) stranskih učinkov, kaj pa to pomeni dolgoročno pa je drugo vprašanje. Se pa spomnim, da so nekaterim prijateljicam po prenehanju jemanja KT res izbruhnili mozoljčki, nekatere so se tudi precej zredile, ko so začele jemati, ... najbrž je odvisno od naše občutljivosti in pa seveda tudi, katero vrsto tabletk jemlješ :) Poznam pa tudi primere, ki jemljejo KT zato, da sploh imajo menstruacijo (neravnovesje in pomanjkanje ženskih hormonov).
2015 01 19
Ja, res je, policistični jajčniki (odsotnost menstruacije brez tabletk) se "zdravijo" s KT. Jz bi tko rekla, odvisno od našega trenutnega hormonskega stanja, ki se ne preverja, ko začnemo s tabletkam in seveda od tabletk (katere hormone vsebujejo). Približno tko kot loto, milion kombinacij imaš... Jz testa nosečnosti še nisem delala, vendar mislim da je pametno tudi to počet za 3/4 mesece, za ziher. Vsi vemo, da bi se število splavov še dodatno povečalo, če tabletk ne bi bilo. Vsaka ve zase kaj si želi, ali si želi otroke, ali si jih želi s trenutnim partnerjem oz. ali si jih sploh želi... In glede na to, se pač odločimo o kontracepciji. Jz vem, da se tabletk ne dotaknem več, ampak to sem jz. Če komu ustrezajo, je to super. Pomislek imam, da ko imaš tabletke, imaš zelo šibke M, nekatere menstruacije sploh nimajo, kar se jim zdi super, praktično, priročno. Vendar samo kratkoročno, ker sem mnenja da se telo s M čisti in ko so tabletke, se pač telo ne čisti na ta način...
2015 01 19
Moskih kontracepcijskih tablet ni na trgu, ker niso dovolj preverjene. Moje osebne mnenje je, da bi ze zdavnaj ven prisle, ce ne bi bilo moskih na visokih polozajih. Zenske moramo rojevat, imeti menstuacijo, hodit h ginekologu in vse tezave kaj jih imamo, moski pa se za kontracepcijo ne zelijo poskrbeti. Vem da sem malo zasla s teme vendar me to zelo jezi :) sama sem proti tej kemiji, je pa edina resitev da ne zanosimo. In vprasajte malo moske okoli keri bi jeal to namesto zene. Vecina moskih ki jih jaz poznam je odgovorilo: da nas nihce ne sili tega jest in da si oni ne bi kvarili zdravja ce ni potrebno. Logicnk, kdo nosi posledice pocenega kondoma? Zenska.
2015 01 25
Mene pa nekaj zanima:) Po katerih KT so puncah izbruhnili mozolji? Sama jih nikoli nisem imela, jemljem pa tabletke Yaz dobro leto, vmes jih spomladi en mesec nisem.
2015 01 26
1 2 3 4 5